Nieuwbouw woning wel of niet laten stukadoren?

Inhoudsopgave

Nieuwbouw woning wel of niet laten stukadoren in verband met risico op scheuren?

Een veelvoorkomende vraag van klanten vooral bij nieuwbouwwoningen is of ze hun woning wel of niet moeten laten stuken in verband met het risico op scheuren. Bij nieuwbouw is dit inderdaad een belangrijk punt, omdat de woning na de bouw vaak nog ‘werkt’. Dit betekent dat de materialen in de eerste maanden of jaren na de bouw kunnen uitzetten of krimpen, waardoor er spanning in de muren kan ontstaan en er scheuren kunnen optreden. Bij AA+ van der Toolen Stukadoorsbedrijf uit Dordrecht doen we er echter alles aan om dit risico te minimaliseren, onder andere door het gebruik van gewapend gaas in plaats van standaard gaas. Dit is een zeer effectieve manier om scheuren te voorkomen.

 

Gewapend gaas

 

Waarom scheuren in nieuwbouw kunnen ontstaan

Een nieuwbouwwoning is nog niet helemaal “uitgewerkt” wanneer de bouw voltooid is. Dit betekent dat de woning nog enige tijd zal bewegen door de volgende factoren:

Krimp van materialen: Beton en metselwerk krimpen na de bouw nog naarmate ze verder drogen.

Zetting van de fundering: Zeker in gebieden met minder stabiele grond kan een nieuwbouw huis nog licht verzakken, wat spanningen in de muren kan veroorzaken.

Thermische veranderingen: Wanneer de woning voor het eerst wordt verwarmd, kunnen temperatuurverschillen ervoor zorgen dat materialen uitzetten of krimpen.

Luchtvochtigheid: Nieuwe woningen kunnen in het begin een hogere luchtvochtigheid hebben, wat ook invloed heeft op het drogen van materialen.

Al deze factoren kunnen bijdragen aan de vorming van haarscheurtjes of grotere scheuren in het stucwerk.

 

Waarom kiezen voor stucwerk bij nieuwbouw?

Hoewel er een risico is op scheuren bij nieuwbouw, biedt stucwerk toch veel voordelen:

Strakke en mooie afwerking: Nieuwbouwwoningen hebben vaak nog ruwe muren van beton of gipsblokken, die een strakke afwerking nodig hebben voor een moderne uitstraling.

Duurzaamheid en bescherming: Stucwerk beschermt de muren beter tegen slijtage en vocht, vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

Gelijkmatige muren: Door de natuurlijke onregelmatigheden in de bouw kunnen muren soms ongelijk zijn. Stucwerk helpt om een perfect gladde en egale muur te creëren.

 

Wat doen wij bij AA+ van der Toolen Stukadoorsbedrijf om scheuren te voorkomen?

Bij AA+ van der Toolen Stukadoorsbedrijf begrijpen we de zorgen van klanten over scheurvorming bij nieuwbouwwoningen, en we nemen daarom extra maatregelen om dit risico zoveel mogelijk te beperken. Eén van de belangrijkste technieken die we gebruiken, is het toepassen van gewapend gaas.

  1. Gebruik van gewapend gaas

In plaats van standaard glasvezelgaas, dat in veel gevallen wordt gebruikt om scheuren te voorkomen, werken wij met gewapend gaas. Dit gaas is sterker en biedt meer stabiliteit. Gewapend gaas wordt in het stucwerk verwerkt, vooral op plekken waar de kans op scheuren het grootst is, zoals bij naden tussen verschillende materialen of in hoeken. Door dit gaas krijgt het stucwerk meer stevigheid en worden spanningen beter verdeeld, wat helpt om scheuren te voorkomen.

  1. Speciale aandacht voor kritieke punten

We brengen het gewapende gaas niet zomaar overal aan, maar juist op strategische plekken in de woning. Scheuren ontstaan vaak op zwakke plekken, zoals:

-Overgangen tussen verschillende materialen (bijvoorbeeld tussen beton en baksteen).

-Nabij deuropeningen of raamkozijnen, waar spanning zich kan ophopen.

-Hoeken van muren die gevoelig zijn voor beweging.

Door op deze plaatsen extra aandacht te besteden aan het versterken van het stucwerk met gewapend gaas, minimaliseren we het risico op scheurvorming.

  1. Professionele voorbereiding van de ondergrond

Een goede voorbereiding van de ondergrond is essentieel om scheurvorming te voorkomen. We zorgen ervoor dat de muren schoon, droog en stofvrij zijn voordat we beginnen met stuken. Bovendien passen we waar nodig een primer toe om de hechting te verbeteren.

  1. Gebruik van flexibele materialen

Naast gewapend gaas, maken we gebruik van moderne, flexibele stucmaterialen die beweging van de ondergrond kunnen opvangen zonder dat er scheuren ontstaan. Zonodig kunnen we het stucwerk insnijden en na droging voorzien van een overschilderbare acrylaatkit.

 

Wat als er toch scheuren ontstaan?

Hoewel we bij AA+ van der Toolen Stukadoorsbedrijf er alles aan doen om scheuren te voorkomen, kan het bij extreme bewegingen van de nieuwbouwwoning alsnog gebeuren dat er haarscheurtjes ontstaan. Mocht dit gebeuren, dan staan wij altijd klaar om dit weer netjes te herstellen. Een bijkomend voordeel van gewapend stucwerk is dat eventuele scheuren vaak oppervlakkig zijn en gemakkelijk kunnen worden bijgewerkt zonder grote reparaties.

 

Conclusie: Wel of niet laten stuken?

Ondanks het risico op scheuren, is het zeker aan te raden om een nieuwbouwwoning te laten stuken. Met de juiste voorbereiding, het gebruik van gewapend gaas en kit, zoals wij bij AA+ van der Toolen Stukadoorsbedrijf toepassen, kan het risico op scheurvorming aanzienlijk worden beperkt. Door deze maatregelen geniet je van strakke, mooie en duurzame muren, zonder je zorgen te maken over de natuurlijke werking van de nieuwbouw.

Wil je meer weten over onze aanpak bij nieuwbouw of ben je benieuwd naar een offerte? Neem gerust contact met ons op! Wij zorgen ervoor dat jouw nieuwbouwwoning de perfecte afwerking krijgt, met minimale kans op scheurvorming.

 

De regio’s waarin wij actief zijn:

Ons werkterrein strekt zich uit over verschillende regio’s, zoals:

 

AA+ van der Toolen biedt gegarandeerd hoogwaardig stucwerk, ongeacht of je in Rotterdam, Dordrecht of een van de andere genoemde locaties woont. We zijn er om jouw project met vakmanschap naar een hoger niveau te tillen!

Recente artikelen