Gepleisterde plint

Vroeger werd, met name bij boerderijen, een cementgebonden stuuklaag op de buitenmuur aangebracht; ook wel genoemd een gepleisterde plint. Dit werd uitgevoerd omdat ze destijds nog geen dakgoten bij rieten daken aanbrachten. Het regenwater liep rechtstreeks van het dak af op de grond naast de boerderij. Waardoor de muren onder gespat werden met modder. Daarom werd er een gepleisterde plint aangebracht, tot een bepaalde hoogte, dat als voordeel had dat het veel makkelijker schoon te maken was dan een gemetselde muur.

Gepleisterde plint hedendaags

Tegenwoordig heeft een gepleisterde plint vooral een decoratieve functie. Deze wordt vaak gebruikt om de onderste laag stenen te verbergen. Namelijk om de muren beter tegen het grondwater bestand te maken, maakt men gebruik van hardgebakken stenen. Deze stenen hebben een andere kleur dan de rest van de gemetselde muur en daarom wordt er gekozen voor een plintlaag om dit verschil op een mooie manier te verbergen.

Vergunning

Wanneer u ervoor kiest om uw buitenmuur te stuuken dan verandert u hiermee de uitstraling van uw huis. Het is daarom belangrijk om na te gaan of u hiervoor een vergunning nodig heeft. Wanneer u ervoor kiest om uw gevel in originele staat terug te brengen is het meestal niet nodig om hier een vergunning voor aan te vragen.