gepleisterde plint hedendaags

Vroeger werd, met name bij boerderijen, een cementgebonden stuclaag op de buitenmuur aangebracht; ook wel een gepleisterde plint genoemd. Dit werd uitgevoerd omdat ze destijds nog geen dakgoten bij rieten daken aanbrachten. Het regenwater liep rechtstreeks van het dak af op de grond naast de boerderij waardoor de muren onder gespat werden met modder. Daarom werd er tot een bepaalde hoogte een gepleisterde plint aangebracht dat als voordeel had dat het veel makkelijker schoon te maken was dan een gemetselde muur.

Tegenwoordig heeft een gepleisterde plint vooral een decoratieve functie. Deze plint wordt vaak gebruikt om de onderste laag stenen te verbergen. Om de muren beter tegen het grondwater bestand te maken, maakt men gebruik van hardgebakken stenen. Deze stenen hebben een andere kleur dan de rest van de gemetselde muur en daarom wordt er gekozen voor een plintlaag om dit verschil op een mooie manier te verbergen.

Vergunning

Wanneer u ervoor kiest om uw buitenmuur te stuken dan verandert u hiermee de uitstraling van uw huis. Het is daarom belangrijk om na te gaan of u hiervoor een vergunning nodig heeft. Wanneer u ervoor kiest om uw gevel in de originele staat terug te brengen is het meestal niet nodig hier een vergunning voor aan te vragen.

Professioneel uw plinten pleisteren

Heeft u interesse in een stukadoor die voor u bepleisterde plinten kan verzorgen of een andere manier om uw muren of plafonds een nieuwe look te geven, vraag dan een offerte aan.